Etikettarkiv: 📠 Teknik

Ny aktivitet i bloggen

Det Àr nytt liv i den hÀr bloggen. Det frÀmst till följd av att det blivit konstigt pÄ mikrobloggtjÀnsten Twitter. För efter den nye VD:s drastiska förÀndringar har anvÀndare pausat och lÀmnat, kanske frÀmst till tjÀnsten Mastodon.

Att Mastodon har fÄtt uppmÀrksamhet Àr kul, eftersom det Àr en decentraliserad teknik. De ha funnits ett antal Är men inte fÄtt stor anvÀndning.

Jag har en plan för hur jag vill skriva och anvĂ€nda den hĂ€r ytan framöver. Det kommer bli mer av den ursprungliga betydelsen av blogg – weblog – med textuppdateringar som Ă€r vĂ€rda att tillgĂ€ngliggöra för en större skara.

Biologiska processer

Det eggar min fantasi att tĂ€nka pĂ„ vad mĂ€nniskor har för roll i sina liv. I början av 1900-talet arbetade i ordningen 90 % av Sveriges arbetsföra befolkning med lantbruk. Idag Ă€r det cirka 1 % som jobbar med all vĂ„r livsmedelsproduktion. Var finns alla dessa ofullbordade jordbrukare i nutid? Hade jag sjĂ€lv tillbringat mina dagar pĂ„ en Ă„ker och med husdjuren? Troligtvis hade jag det. Jag tror att det finns ett kall, en instinkt, i mĂ€nniskor att ta hand om vĂ€xter. Som med allt annat Ă€r variationen mellan individer stor men lockar man lite sĂ„ kan den komma fram. Jag kĂ€nner den hos mig. TillrĂ€ckligt lĂ€nge har jag utforskat den hĂ€r egenskapen för att vara tĂ€mligen sĂ€ker pĂ„ att det inte bara Ă€r en romantisk storstadsfantasi.

I dag har jag flera projekt som körs i olika datacenter. Den hĂ€r bloggen finns pĂ„ ett enkelt webbhotellskonto hos One.com i Danmark. Andra finns hos hostingföretag och hos giganterna GoogleApple och Microsoft. ”Set and forget” Ă€r ibland ett mĂ„l i tekniksammanhang. Det Ă€r oftast för slutanvĂ€ndare, inte för sĂ„dana som mig. Jag tycker om periodiciteten i de projekt jag har. Man tĂ€nker ut hur det borde vara, sedan sĂ„r man ett frö. DĂ€rifrĂ„n Ă„terkommer man och förnyar, tar bort det som Ă€r gammalt och kollar sĂ„ allt Ă€r som det ska. Under en stunds vila sköter sig sakerna förhoppningsvis sjĂ€lva och sedan Ă€r det bara att vara pĂ„’t igen. Har man tur kan man skörda emellanĂ„t.

Jag behöver knappast frÄga om liknelsen Àr uppenbar.

NationsvÀrlden och webbprestanda

I Uppsalas studentvĂ€rld uppstĂ„r en kamratlig konkurrens, ett sneglande mot andra med en tanke om vad man inte kan acceptera att andra gör bĂ€ttre. I ett försök att flytta ut den hĂ€r vinnarlösa tĂ€vlingen pĂ„ internet har jag sammanstĂ€llt körningar av Uppsalas studentorganisationers webbplatser genom verktyget Sajtkollen som tillhandahĂ„lls av Internetstiftelsen i Sverige. Sajtkollen Ă€r ett verktyg som lĂ„ter dig testa prestandan pĂ„ en webbsida och ger en sammanfattning i form av en poĂ€ng frĂ„n 0 till 100.

Organisation PoÀng
Östgöta nation 78 ±0
Kuratorskonventet 73 ±0
Uppsala universitet 73 ±0
SmÄlands nation 57 ±29
GH 46 ±0
Norrlands nation 39 ±0
V-Dala 35 ±12
Nationsguiden 35 ±0
VÀstgöta nation 32 ±0
Farmacevtiska StudentkÄren 32 ±0
Uppsala studentkÄr 31 ±2
Stockholms nation 22 ±0
Gotlands nation 20 ±2
Göteborgs nation 18 ±19
Snerikes 18 ±5
Kalmar nation 18 ±0
VÀrmlands nation 17 ±0
UTN 15 ±0
Uplands nation 1 ±0

Tre mÀtning gjordes för varje hemsida under dagen . Gotlands studentkÄr Rindi kunde inte testas dÄ det Àr den enda organisationen som inte har .se- eller .nu-domÀn.

Varför vissa fÄr lÄga poÀng

Det enda mönstret som jag kan se Àr att det Àr sidor som har bÀddat in Facebook som Äker upp i laddtid och dÀrmed ner i poÀng. Den asynkrona inladdningen fÄr i det hÀr fallet en oönskad bieffekt som kanske inte Àr relevant för slutanvÀndaren.

GĂ„r man in och tittar Uplands, som utmĂ€rker sig poĂ€ngmĂ€ssigt, sĂ„ ser man att de straffas av tvĂ„ anledningar: laddningstid och antalet anrop. Kolla man igenom listan pĂ„ resurser sĂ„ ser man en nĂ€rmast absurd mĂ€ngd JavaScript, inklusive Facebook och minst fyra exemplar av jQuery. Att fĂ„ hem alla 179 resurserna krĂ€ver massor av TCP-anslutningar som ska upprĂ€ttas. Och att köra all denna kod tar sina klockcykler.

Göteborgs har, till att börja med, 85 % av dataöverföringen bestĂ„ende av en enfĂ€rgad (blĂ„) bild och bakgrundsbilden. Bara den enfĂ€rgade Ă€r 3,86 MB. Även om det skulle vara enklare att anvĂ€nda en bild instĂ€llet för att göra den blĂ„ fĂ€rgen i stilmallen sĂ„ kan man anvĂ€nda en bild med mindre mĂ„tt eller en annan komprimeringsalgoritm. Ă„ven UTN har en helt onödigt stor bildfil som mĂ„ste lĂ€sas in. I det hĂ€r fallet X-sektionens pyttelilla logotyp som Ă€r den största filen pĂ„ hela sidan.

Jag hoppas att de som fÄr lÄga poÀng, speciellt av onödiga anledningar, kollar genom sina webbplatser. Handsken Àr kastad.

Recension av Argon DAB 2+ V5

Äntligen finns det en DAB-radiomottagare i hushĂ„llet. Det var svĂ„rt att hitta nĂ„gra oberoende recensioner av HiFi Klubbens egna radio Argon DAB 2+ V5 sĂ„ nĂ€r en sĂ„dan nu stĂ„r pĂ„ bordet hĂ€r hemma vill jag dela med mig av intrycken till andra som Ă€r ute efter en DAB-radio.

Till att börja med sÄ kommer radion i en stilren lÄda med frigolitdistanser som ger radion god marginal till kartongen. SjÀlva radion Àr Àven inslagen i en plastpÄse. I lÄdan finns Àven strömadapter och en basplugg.

VĂ€l uppackad och strömsatt startar radion och gör en kanalsökning. OLED-skĂ€rmen Ă€r mycket snygg och visar kanalnamn samt aktuell tid. Klockan Ă€r synkroniserad via radio. Kanalerna blĂ€ddras igenom med hjĂ€lp av en stegad ratt. För att byta till kanalen som stĂ„r pĂ„ skĂ€rmen sĂ„ trycker du in ratten. Fem kanaler kan fĂ„ plats pĂ„ de numrerade snabbknapparna.

Det hÀr Àr en monoradio med distinkt bas. Vill man fÄ ner basen sÄ stoppar man in den medföljande baspluggen i basgÄngen pÄ radions baksida. Ljudet upplever jag som lika bra oavsett om det Àr talat program eller musik.

➕ Fördelar

  • Bra ljudkvalitet.
  • Distinkt bas.
  • Stilig design och stabilt byggd.

Saker man kan störa sig pÄ

  • Att det sitter en inte sĂ„ snygg snooze-knapp ovanpĂ„.
  • Kabeln till nĂ€tadaptern Ă€r 5–10 cm för kort.

➖ Nackdelar

  • Det krĂ€vs stor kraft att klicka (trycka in) kanalratten vilket gör att radion glider pĂ„ halt underlag.

Om Netflix

Efter nÄgra dagars turistande i Paris kom jag hem med en lista pÄ filmer jag kÀnde att jag behövde se eller se om. Filmerna var Marie Antoinette (2006), Ringaren i Notre Dame (1996), Da Vinci-koden (2006) och Amelie frÄn Montmartre (2001). Fyra vÀlkÀnda filmer som Àr nÄgra Är gamla, perfekt för att se med mitt nya Netflix-konto, trodde jag. Till min förvÄning fanns ingen av filmerna att se pÄ Netflix. Inte heller Luc Bessons Taxi frÄn 1998 fanns att se. Det blir definitivt ingen förnyelse nÀr provperioden Àr slut. Sedan Lovefilm lade ner i Sverige tidigare under Äret Àr tyvÀrr The Pirate Bay Äterigen det enklaste sÀttet att se lÄngfilm.

Svenska koordinater med iOS

Dagens apptips Ă€r Svenska koordinater – SWEREF 99 för Apple iOS.

Den som har en smartphone med navigationsfunktioner har kommit i kontakt med koordinater i latitud och longitud enligt WGS 84. I Sverige anvÀnder vi ett annat system: SWEREF 99. Alla samhÀllsfunktioner anvÀnder i dag SWEREF 99 TM. SÄ om du hamnar i nöd och vill förmedla din position kan det snabba upp om till exempel SOS Alarm inte behöver konvertera koordinater.

iOS har bara stöd för WGS 84 sĂ„ en separat app Ă€r nödvĂ€ndig för att fĂ„ ut koordinater i SWEREF 99 TM. Svenska koordinater frĂ„n Viatact AB löser den uppgiften utmĂ€rkt. GrĂ€nssnittet Ă€r snabbt och enkelt, prestandan Ă€r god och koordinaterna har stĂ€mt mot LantmĂ€teriets kartor i de fall jag provat att lokalisera mig. Även funktionen för att dela positionen via SMS eller e-post Ă€r smidig. Sammanfattningsvis ett bra köp för den som har en iOS-enhet och orienterar sig i Sverige.

Spotify

Svenska Spotify Àr Àntligen den tjÀnst som borde ha lanserats för minst fem Är sedan. Du fÄr tillgÄng till ett enormt musikbibliotek för en lÄg och fast mÄnadskostnad eller gratis om man föredrar det (men med reklam dÄ). Jag har nu varit kund i tvÄ mÄnader och det tÀnker jag fortsÀtta vara.