Etikettarkiv: Politik 🇾đŸ‡Ș

Almedalsveckan Ă„r 2016

GÄr man in i Almedalsveckan med ambition att förÀndra vÀrlden, sÄ finns nog chansen att man lyckas. Försöker man förstÄ vÀrlden, baserat pÄ den massa som förmedlas, sÄ Àr det svÄrt att inte bli fast i sin vanliga filterbubbla. Med över 3000 arrangemang blev det rekord igen. Hur Àr det med andra vÀrden, utöver besökarantal, inkomster till regionen och antalet Tweets med hashtagen #Almedalen? Jag skulle vilja se en utvÀrdering av hur demokratin pÄverkas av Almedalsveckan, om den Àr olja för maskineriet eller bara slöseri med pengar och tid. Eller om det finns andra vÀrden som den frÀmjar. Hur som helst blickar jag, och mÄnga med mig, framÄt, mot Almedalsveckan Är 2017.

Argumenterar du rÀtt sÄ har du aldrig fel

Det Ă€r svĂ„rt att inte hĂ„lla med om det mesta partiledarna sade i sina tal i Ă„r. Visst finns det bitar jag inte hĂ„ller med om men pĂ„ det hela taget sĂ„ vill mĂ„nga uppnĂ„ precis samma sak. Det jag frĂ„gar mig Ă€r vad jag försakar nĂ€r jag vĂ€ljer ett parti framför ett annat. Almedalsveckan 2006 gjorde Fredrik Reinfeldt i sitt tal den utmĂ€rkt tydligt att miljön inte Ă€r ett prioriterat omrĂ„de för Moderaterna — hĂ€r Ă€r vad ni fĂ„r, hĂ€r Ă€r det ni inte fĂ„r, enkelt och begripligt. För Ă€ven om riksdagspartierna har mer eller mindre kompletta partiprogram för att styra ett land sĂ„ hör och lĂ€ser jag alldeles för ofta en retorik som lika gĂ€rna skulle komma frĂ„n ett enfrĂ„geparti. Att vĂ€lja parti gör jag genom tvĂ„ saker, partiprogrammet och förtroendet för enskilda politiker. Utspel och debatt fyller bara funktionen av att se om partirepresentanten har alla hĂ€star hemma. I min mening, bestĂ€mmer du dig under den sĂ„ kallade valspurten sĂ„ gör du det av fel anledning.

I morgon bitti Ă€r det dags för Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson att avsluta Almedalsveckan 2011. Jag kommer vara dĂ€r och lyssna och klappa nĂ€r han sĂ€ger nĂ„got bra, inte för att jag sympatiserar med partiet utan för att det Ă€r sĂ„ jag har gjort under de flesta andra partiledarnas tal. SD ska bekĂ€mpas och det borde ske pĂ„ samma sĂ€tt som alla andra partier bekĂ€mpas av sina meningsmotstĂ„ndare, inte genom personliga trakasserier och ignorerande. Samtidigt har SD varit det enda parti dĂ€r jag sett att representanter har fĂ„tt prata för, debattera och försvara sin politik. De mer etablerade partiernas representanter Ă€gnar sig mest Ă„t retoriskt skyttegravskrig, i alla fall under Almedalsveckan.