Nationsvärlden och webbprestanda

I Uppsalas studentvärld uppstår en kamratlig konkurrens, ett sneglande mot andra med en tanke om vad man inte kan acceptera att andra gör bättre. I ett försök att flytta ut den här vinnarlösa tävlingen på internet har jag sammanställt körningar av Uppsalas studentorganisationers webbplatser genom verktyget Sajtkollen som tillhandahålls av Internetstiftelsen i Sverige. Sajtkollen är ett verktyg som låter dig testa prestandan på en webbsida och ger en sammanfattning i form av en poäng från 0 till 100.

Organisation Poäng
Östgöta nation 78 ±0
Kuratorskonventet 73 ±0
Uppsala universitet 73 ±0
Smålands nation 57 ±29
GH 46 ±0
Norrlands nation 39 ±0
V-Dala 35 ±12
Nationsguiden 35 ±0
Västgöta nation 32 ±0
Farmacevtiska Studentkåren 32 ±0
Uppsala studentkår 31 ±2
Stockholms nation 22 ±0
Gotlands nation 20 ±2
Göteborgs nation 18 ±19
Snerikes 18 ±5
Kalmar nation 18 ±0
Värmlands nation 17 ±0
UTN 15 ±0
Uplands nation 1 ±0

Tre mätning gjordes för varje hemsida under dagen . Gotlands studentkår Rindi kunde inte testas då det är den enda organisationen som inte har .se- eller .nu-domän.

Varför vissa får låga poäng

Det enda mönstret som jag kan se är att det är sidor som har bäddat in Facebook som åker upp i laddtid och därmed ner i poäng. Den asynkrona inladdningen får i det här fallet en oönskad bieffekt som kanske inte är relevant för slutanvändaren.

Går man in och tittar Uplands, som utmärker sig poängmässigt, så ser man att de straffas av två anledningar: laddningstid och antalet anrop. Kolla man igenom listan på resurser så ser man en närmast absurd mängd JavaScript, inklusive Facebook och minst fyra exemplar av jQuery. Att få hem alla 179 resurserna kräver massor av TCP-anslutningar som ska upprättas. Och att köra all denna kod tar sina klockcykler.

Göteborgs har, till att börja med, 85 % av dataöverföringen bestående av en enfärgad (blå) bild och bakgrundsbilden. Bara den enfärgade är 3,86 MB. Även om det skulle vara enklare att använda en bild instället för att göra den blå färgen i stilmallen så kan man använda en bild med mindre mått eller en annan komprimeringsalgoritm. Även UTN har en helt onödigt stor bildfil som måste läsas in. I det här fallet X-sektionens pyttelilla logotyp som är den största filen på hela sidan.

Jag hoppas att de som får låga poäng, speciellt av onödiga anledningar, kollar genom sina webbplatser. Handsken är kastad.