Svenska koordinater med iOS

Dagens apptips är Svenska koordinater – SWEREF 99 för Apple iOS.

Den som har en smartphone med navigationsfunktioner har kommit i kontakt med koordinater i latitud och longitud enligt WGS 84. I Sverige använder vi ett annat system: SWEREF 99. Alla samhällsfunktioner använder i dag SWEREF 99 TM. Så om du hamnar i nöd och vill förmedla din position kan det snabba upp om till exempel SOS Alarm inte behöver konvertera koordinater.

iOS har bara stöd för WGS 84 så en separat app är nödvändig för att få ut koordinater i SWEREF 99 TM. Svenska koordinater från Viatact AB löser den uppgiften utmärkt. Gränssnittet är snabbt och enkelt, prestandan är god och koordinaterna har stämt mot Lantmäteriets kartor i de fall jag provat att lokalisera mig. Även funktionen för att dela positionen via SMS eller e-post är smidig. Sammanfattningsvis ett bra köp för den som har en iOS-enhet och orienterar sig i Sverige.