Sydsveriges skönhet eller inte utan min bil

Tystnaden ligger som ett lock över den lilla dal någon mil söder om Jönköping där jag befinner mig. Mobiltäckningen är sporadisk, eftersom jag har har turen att ha ett Telia-abonnemang, andra har ännu sämre täckning. Tyst. Hit, till Jönköpings Segelflygklubb, har jag tagit mig för att bekanta mig med Jönköpings luftrum, flygplan och väder som förberedelse inför junior-SM i segelflyg senare i sommar. Jag måste också kvalificera mig genom att flyga 23 timmar till innan tävlingen börjar, en liten del av det hoppas jag ha avverkat innan jag åker härifrån för den här gången.

Landskapet är mycket mer kuperat än jag hade förväntat mig. De skogsbeklädda bergssidorna böljar fram mellan sjöar och mossar. Högre upp i atmosfären rör sig stark termik, starkare än jag är van vid. På vägen från Stockholm tornade Cumulusmolnen upp sig söderut och var säkert en bra flygdag för de som hade möjligheten. Under åren på Gotland har bilismen varit självklar med tanke på kommunens speciella geografi, det enda andra ställe jag rört mig med bil i har varit Stockholm. Resan genom Sörmland, Östergötland och speciellt Jönköping bjöd på mycket aggressivare trafik än jag hade förväntat mig. Måhända var det midsommarhelgens närvaro som spädde på det hela men att många dör i midsommartrafiken är inte så konstigt.

Nu ska jag ut och fotografera lite i skymningen, blir det i natt lika vacker dimma över det månbelysta flygfältet kanske jag försöker fånga den också.