Tid, rum och snö

Mörker, halvmörker och så där mysigt snöigt. Inne på kontoret lyser flitens lampa ett tag till innan alla ger sig av för julen. Jag ser fram emot jul, nyår och 2019. Men det är svårt att inte bli bekymrad över människans förmåga att bara följa strömmen (ibland från tysk brunkol). Jag antar att det är ytterligare en av de tidigare så betydelsefulla sociala strategierna för överlevnad som nu kommer tillbaka och biter oss i röven.

A.1. Human activities are estimated to have caused approximately 1.0°C of global warming above pre-industrial levels, with a likely range of 0.8°C to 1.2°C. Global warming is likely to reach 1.5°C between 2030 and 2052 if it continues to increase at the current rate. (high confidence) (Figure SPM.1) {1.2}

IPCC, 2018: Summary for Policymakers. In: Global warming of 1.5°C. An IPCC Special Report on the impacts of global warming of 1.5°C above pre-industrial levels and related global greenhouse gas emission pathways, in the context of strengthening the global response to the threat of climate change, sustainable development, and efforts to eradicate poverty [V. Masson-Delmotte, P. Zhai, H. O. Pörtner, D. Roberts, J. Skea, P.R. Shukla, A. Pirani, W. Moufouma-Okia, C. Péan, R. Pidcock, S. Connors, J. B. R. Matthews, Y. Chen, X. Zhou, M. I. Gomis, E. Lonnoy, T. Maycock, M. Tignor, T. Waterfield (eds.)]. World Meteorological Organization, Geneva, Switzerland, 32 pp.